ER BROEIT IETS

Wat vertelt honingwijn over de oorsprong van het leven?

Wat hebben een krachtige laser en zuurkool met elkaar te maken?

Wat gebeurt er als wetenschap en kunst elkaar ontmoeten?

Kom proeven van onze smakelijke wetenschap en ontdek het allemaal op deze website!

Wij onderzoeken de fundamentele principes van het leven. En daarbij geven we jou graag een kijkje bij ons in de keuken, aan de hand van gefermenteerde producten. Via deze website ontdek je hoe interessant en lekker fermentatie is, ontmoet je onze wetenschappers, kijk je (virtueel) mee in ons lab en doe je zelf onderzoek in jouw eigen keuken.

Fermentatie?

Een van de manieren om voedingsproducten beter houdbaar te maken of van smaak te veranderen is door ze te fermenteren. Zuurkool, bier en sojasaus zouden zonder fermentatie heel anders smaken, of niet eens bestaan. Tijdens de vergisting (een vorm van fermentatie) maakt gist alcohol uit suiker. Maar die alcohol is giftig voor de gist, en het levert de gist zelf verder weinig op. Waarom doet gist dit?

Veiligheidsventiel

Ons onderzoek gaat over het principe achter het fermentatieproces. We hebben ontdekt dat als gist een overdaad aan suiker binnenkrijgt, de gist ‘stoom afblaast’ door er alcohol van te maken. De gist doet dit door middel van fermentatie, wat als een biologisch veiligheidsventiel werkt. Waarom is dat ventiel nodig? En kunnen we het beïnvloeden?

Fundamenteel onderzoek

In dit project doen we fundamenteel onderzoek naar precies deze vragen. Fundamenteel onderzoek is een zoektocht naar kennis over basisprincipes. Dit soort diepe vragen leiden tot langlopend onderzoek waarvan de uitkomst niet vooraf vaststaat. Toch is het wel degelijk ook vandaag al relevant, én je kunt er zelf van proeven!

Wetenschap en kunst werken samen

Dit project valt onder de Nationale Wetenschapsagenda. Dat betekent dat we jou bij het onderzoek willen betrekken. Daarom vertalen wij ons leuke en interessante werk samen met kunstenaars en ontwerpers naar prikkelende en smakelijke verhalen.

Dat smaakt naar meer!

Wil jij proeven van onze fundamentele wetenschap? Houd deze website dan in de gaten voor recepten, experimenten, producten en nieuwe resultaten uit ons onderzoek.

Meer weten?

“Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. Voorbeelden van zulke producten zijn yoghurt, bier en zuurkool.

Bij fermentatie zorgen bacteriën, schimmels of gisten voor het omzetten van stoffen in een product, waardoor de zuurgraad, smaak, geur of uiterlijk verandert. Dit proces noemen we ook wel fermenteren.”

Bron: voedingscentrum.nl

De limiet van groei: de uitdaging energie kwijt te raken

Chemici, biologen en natuurkundigen onderzoeken de grenzen aan de groei van cellen ‐ kennis die voor het oplossen van een groot aantal maatschappelijke vraagstukken van belang is. Burgers worden betrokken door vernieuwende wetenschapscommunicatie, ontworpen door een team van kunstenaars, media designers en wetenschappers.

Dit onderzoek valt onder de Nationale Wetenschapsagenda, in de route Oorsprong van het leven.

“Fundamentele kennis over het ontstaan, de evolutie en het functioneren van leven in alle mogelijke vormen is essentieel om toepassingsgerichte vragen te kunnen beantwoorden over bijvoorbeeld detectie en behandeling van ziekten en over risico’s voor mens, dier en natuur van de voortdurende verandering van onze omgeving.”

Rijksuniversiteit Groningen